Za koliko mogu da smršam 5 kg? Ja sam ovo pitanje postavila bar deset puta, iako odgovor znam.

Ne prođe nedelja da nas neko ne pita: Za koliko ja mogu da naučim nemački? Koliko mi vremena treba da znam osnovno da se sporazumem? Jednom sam ( doduše od svoje petogodišnje sestričine) dobila i pitanje:„Da li ti znaš ceo nemački?“

Naravno da bi trebalo ja da postavim pitanje – šta za vas znači da naučite nemački, šta znači da se sporazumete? Mogu ja uz pomoć ruku, nogu, google translate-a i osmeha da se sporazumem sigurno i na japanskom (koji ne znam ni reč). Ako krenemo mi nastavnici nemačkog da vam objašnjavamo kako postoje nivoi na osnovu evropskog jezičkog okvira, pa šta kažu teoretičari na tu temu (nadam se da čitate i dalje, i da niste prešli na neki drugi blog), vi ste već pomislili – ,,vidi ova ne zna da mi kaže, pa okoliša sa odgovoromˮ. Skroz se slažem sa vama. Tako i meni kada nutricionista kaže: ,,zavisi od Vašeg metabolizma, zavisi da li se pridržavate 100 ili 80% ishraneˮ, meni je odmah sumnjivo i već sam se okrenula da vidim da li ima neki napitak koji mi garantuje da ću ja svoj problem rešiti za 7 dana.

Istina je ipak samo jedna – nema čarobnog napitka, a nema ni odgovora na pitanje za koliko mogu da naučim nemački. Ima odgovora za koliko mogu da naučim nemački na nivou A1 , A2, i sl. Odgovorili su i naučnici, a možemo i mi iz iskustva da vam kažemo. Neko spremi A1 za mesec dana, neko za šest meseci. Ne zavisi od metabolizma (hvala Bogu, ja ga ne bih položila nikada), zavisi koliko vremena imate da se posvetite tome, zavisi ko vas uči, zavisi da li znate druge jezike i koliko ste naučeni da učite strani jezik.

Da ja ne budem ona sa početka što okoliša evo i konkretnih brojki:

A1– 80–200 časova od 45 minuta, ako želite da postignete ceo nivo A1 za mesec dana treba da posvetite svaki dan 4–8 sati učenju nemačkog.

Najčešće nas pitaju za nivo B1.

Eksperti kažu da je potrebno  350–650 časova. To ne znači časova sa profesorom, već znači da ste toliko sati posvetili učenju nemačkog.

Da biste dostigli nivo B1 npr. za 6 meseci treba dnevno da posvetite nemačkom 4–8 sati.

 

Mi ne kažemo da je nerealno i drugačije, uvek ima izuzetaka i onih koji su prevarili sve teorije svojim radom i talentom. Mi smo svakako spremni i čekamo vas, 2 ili 8 sati dnevno odlučite sami!

 

P.S. Ja odoh ipak kod one moje nutricionistkinje, ništa od ovih čudotvornih napitaka!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *