Ispit A1- Šta su te sve slagali?

Da bi dao gol, fudbeler mora da vezba šut!

Raspitaj se dobro da li nastavnik kod koga se spremaš zna kako izgleda ispit A1? Ako npr. ceo čas vežbaš prebacivanje iz prezenta u perfekat –  nesto ne štima. Ne mozeš da vežbaš prebacivanje iz prezneta u perfekat i da cilj bude da napišeš mejl u kome ćeš rezervisati hotelsku sobu? To bi bilo kao da fudbaler pliva svaki dan, a ocekuje da će dobro centrirati i postići gol. 

Forma je forma

Sve odgovore moraš prepisati na tzv. Antwortbogen. Sve si dobro uradio i misliš da imaš velike šanse da položiš, ali nisi prepisao odgovore. Nažalost ispit sigurno nisi položio.

Korak po korak...

Uradio sam sa profesorkom pretertit, ostao mi je još futur i  onda mislim da sam spreman za ispit A1. Bravo za taj preterit – trebaće ti za ispit B2. 🙂 Ako želiš da položiš ispit A1 treba ti preterit glagola haben i sein, ostale za sada slobodno zaboravi.

Reči, reči, reči...

„Znao sam listu nepravilnih glagola napamet. Sve sam obnovio i pao ispit A1. Mnogo su visoki kriterijumi Gete instituta.“  Pogledaj još jednom ceo ispit! Ajmo da vidimo zajedno šta nam je potrebno da bi položili: Prvi deo – slušanje – šta moram da vežbam da bi dobro uradio ovaj deo – Reči i da slušam što više audio zapisa za nivo A1. Drugi deo – čitanje šta moram da vežbam da bi dobro uradio ovaj deo – da učim reči i čitam tekstove za nivo A1. Pisanje – šta moram da vežbam da bi dobro uradio ovaj deo – Da pročitam postavku zadataka i da je razumem – dakle reči 🙂 i da napišem najčešće neko pismo –  Da li ti postavka zadatka kaže da treba da koristiš pretertit ili glagole iz liste koju si naučio napamet? NE. I na kraju govor: Dobiješ sličice i postavljaš pitanja i odgovoraš. Treba ti imperativ i prezent da bi postavio pitanje kako treba.

Ja tebe razumem, a ti mene?

„Ja ne znam članove i rodove i mnogo su mi teški. Nikada necu položiti ispit A1!“ Procitaj dobro sta je najvažnije kod ispita A1 – Komunikacija! Da li ti razumeš ovaj tekst koji upravo čitas? Kako ti se čini ovaj tekst? Na kom je on nivou napisan, ako bi procenjavali srpski jezik? Da li bi ja položila ispit A1 iz srpskg? Misliš da bi? Ja ću ti reći da u ovom tesktu ima grešaka koliko volis i to vrlo namerno. Ispit A1 ima jedan najvazniji kriterijum – Razumevanje. Svaki kriterijum kaže ako te razumem to je najčešće maksimum poena. Nigde ne piše ako kanditat omaši padež, oduzmi mu poen .:)