Dobra škola jezika? Kako da je pronađem?

Hartweger_Online_skola_nemackog_jezika_22

Kome da poverim svoje slobodno vreme koje ionako nemam, a još i da za tu uslugu platim? Da plaćam da idem u školu?! Već ne zvuči kao dobra ideja. Ako plaćam, onda želim jasno da znam kome. Šta je dobra škola?

1. Dobra škola mora da ima kvalifikovane predavače.

Šta znači kvalifikovane? Znači da su završili fakultet, da su boravili u zemlji jezičkog govornog područja, jezika koji predaju. Da se stalno usavršavaju. Da umeju da vam daju savete u vezi sa učenjem.

2. Dobra škola mora da ima svoju biblioteku.

Kakve to veze ima sa mnom?! Ako vam neko obećava individualni pristup i najnovije metode onda mora da poseduje literaturu koja sve to omogućava. Ne postoji idealan udžbenik, niti svi polaznici imaju isti cilj, zato je potrebno da imamo dovoljno literature.

3. Dobra škola mora da poseduje projektore, televizore, kompjutere…

Vi se spremate da studirate, radite u inostranstvu ili da radite sa strancima. Situacije u kojima ćete se nalaziti zasigurno nisu da će vam neko pustiti kasetofon ili cd-plejer. Realna situacija je da ćete gledati nešto na internetu, ili na tv-u ili na svom mobilnom telefonu. Nastava stranog jezika treba da vas pripremi za sve te situacije.

4. Dobra škola treba da odgovori na sva moja pitanja.

Koja je cena? Koliko kurs traje? Kolike su grupe? Zašto kod vas kurs traje toliko, a u onoj drugoj školi onoliko? Sve su to pitanja na koje dobra škola mora da odgovori. Odgovori poput ,,naše iskustvo je pokazaloˮi slično, ne bi trebalo da vas zadovolje. Postoje naučnici širom sveta koji se bave temom koliko je vremena potrebno da se nauči jezik, i odgovori na takva pitanja treba da budu potkovani činjenicama.

5. Dobra škola anketira svoje polaznike i obrađuje podatke.

Imate pravo da pitate koji su kriterijumi pri ocenjivanju škole i da li škola uopšte praktikuje ocenjivanja, kao i kakve ocene imaju predavači i šta je najveća prednost koju su polaznici navodili.

6. Dobra škola radi testove provere.

Da biste znali kako napredujete i na čemu treba da radite potrebno je da vam profesor dậ detaljan feedback o vašem znanju i savete kako da nastavite sa učenjem.

7. Dobra škola odiše pozitivnom, kreativnom i podsticajnom atmosferom.

Sve je istina – i šta kažu naučnici, i metodičari i profesori, ali mi ipak svi verujemo najviše svom stomaku. I mi se slažemo. Pustite neka vaš stomak odluči šta je najbolje za vas.

Pre nego što odabereš školu jeziku, važno je da pročitaš i iskustva dosadašnjih polaznika. Evo kako su nas polaznici ocenili na Fejsbuku i putem Google recenzija. Ako se znamo sa grupnih kurseva ili individualnih časova, slobodno podeli svoje utiske o Hartweger centru u komentarima, nekome će sigurno značiti.