Nepravilni glagoli u prezentu za 10 minuta!

Počeli ste da učite nemački jezik, stigli do prezenta, naučili nastavke kao od šale i taman pomislili – pa ovaj nemački i nije tako težak! A onda stignu nepravilni glagoli u nemačkom jeziku i vi ste poželeli da povučete reč? Zbunjeni ste kada vidite oblike kao što su liest, gibt ili isst i imate poteškoća ne samo sa tim da prepoznate o kojim se glagolima radi, već se i pitate da li je to uopšte prezent ili neko sasvim drugo vreme? A uz to se pitate i – kako uopšte da znam koji je glagol nepravilan?

Možda vam nepravilni glagoli u nemačkom jeziku kao tema već zvuči strašno komplikovano, ali ne brinite jer postoje i neke olakšavajuće okolnosti. Na sreću svakog ko uči nemački, nepravilni glagoli u nemačkom jeziku nisu većina, ima ih oko 200, što je neznatan broj u odnosu na čak 14000 nemačkih glagola. Ono što vas takođe može obradovati je to što savladavanjem jakih glagola u nemačkom pokrivate oblast najčešće korišćenih glagola, a uz to automatski znate i promene drugih glagola koji su izvedeni od tih istih osnova, kao npr: stehen – aufstehen – bestehen i dr. Učenje ovih glagola vam neće teško pasti jer se oni postepeno uvode i protežu od A1 nivoa, pa sve do C2.

Krenimo od poznatog...

Do sada ste se verovatno već susreli sa nizom pravilnih glagola kao što su na primer arbeiten, lernen, besuchen, bezahlen itd. Evo klasičnog primera kako znate da upotrebite pravilan glagol u prezentu u dve proste rečenice: 

 • Ana, was machst du heute? – Ana, šta radiš danas?
 • Heute besuche ich meine Eltern. – Danas posećujem svoje roditelje.

Za vas imam jednu dobru vest, a to je da ćemo na nepravilne glagole u prezentu lepiti iste one nastavke koje dobijaju pravilni glagoli, kao što je to na primer kod pravilnog glagola lernen. To su, dakle: 

 1. ich lernE                     1. wir lernEN
 2. du lernST                 2. ihr lernT
 3. er, sie, es lernT       3. sie lernEN

Pa pređimo na stvar!

Nakon što ste ove nastavke naučili kao pesmicu i rešili stvar sa prezentom pravilnih glagola, dolazimo do jedne cake koja nepravilne glagole čini „teškim“ za učenje. Radi se, naime, o tome da nepravilni glagoli menjaju svoju osnovu, odnosno da dolazi do promene vokala u njoj. Evo i primera za jednu promenu: 

 • Ich lese jeden Tag. Liest du auch gerne? 
 • Ja čitam svakog dana. Da li i ti voliš da čitaš?

Kao što vidite vokal –E- je prešao u –IE- i zato nam se nekad ovi glagoli učine neprepoznatljivim. I već se pitate – pa zašto se onda sa njima susrećemo već na A1 nivou koji bi trebalo da bude lagan? Odgovor je jednostavan – neki od ovih glagola su najfrekventniji glagoli u nemačkom jeziku i oni će vam biti potrebni već pri osnovnoj komunikaciji. Zato ne odustajte ovde!

Sada već čujem i pitanje – a kako da znamo koji je glagol nepravilan? 

Nikako! Ovi glagoli se moraju učiti napamet. Znate da imenice morate učiti zajedno sa rodom i nastavkom za množinu, e tako je najbolje učiti i prezent ovih glagola. Ali, ni tu nije sve crno jer već postoji podela u grupe na glagole sa istom promenom vokala, pa bacite pogled na nju:

Promene vokala u prezentu

Ovde su nam samo bitni drugo i treće lice jednine. Tu dolazi do promene, dok je u ostalim licima sve kao kod pravilnih – isti nastavci, bez promene vokala. 

Hajde da pogledamo koji se vokal menja u koji:

 1. A —> Ä

Bacimo pogled na sledeći primer: 

 • Er schläft bis zehn Uhr jeden Tag. – On svakog dana spava do 10 sati.

Dakle, promena je: ich schlafe – ja spavam, du schläfst – ti spavaš, er/sie/es schläft – on, ona, ono spava

Evo još par nepravilnih glagola sa ovom promenom koje morate znati na nivou A1: fahren, fangen.

 1. AU —> ÄU
 • Läuft er schneller als Lena? – Trči li on brže od Lene?

ich laufe – ja trčim, du läufst – ti trčiš, er/sie/es läuft – on, ona, ono trči

 1. E —> I
 • Du sprichst immer besser deutsch. –Ti sve bolje govoriš nemački.

ich spreche – ja govorim, du sprichst – ti govoriš, er/sie/es spricht – on, ona, ono govori

Za A1 nivo ovoj grupi pripadaju i: essen, geben, helfen i nehmen; 

 1. E —> IE
 • Liest du jetzt etwas? – Čitaš li nešto sada?

ich lese – ja čitam, du liest – ti čitaš, er/sie/es liest – on, ona, ono čita

U ovu grupu za A1 nivo spadaju i glagoli lesen i sehen.

A sada jedan zadatak za vas!

Pokušajte da sami prevedete sledeće rečenice – to će vam pomoći u učenju, pa vam je moj savet da  sami smišljate što više rečenica na nemačkom u kojima koristite različite nepravilne glagole.

Vidiš li ovu kuću levo?

Ana pomaže majci.

Jedeš li dovoljno voća i povrća?

Za kraj imam još jedno olakšanje za vas, a to je da neki nepravilni glagoli u nemačkom jeziku u prezentu uopšte ne menjaju vokal. Takvi su na primer gehen i finden. Oni dobijaju one uobičajene nastavke za prezent i to je cela filozofija. Ali zašto su onda nepravilni, pitate se. Zato što podležu promenama u nekim drugim vremenima, što ćete i sami videti već na A2 nivou.

Ali, mi se ovde zaustavljamo. Zadatak mi je bio da vam približim i pokažem da nepravlni glagoli u nemačkom jeziku i nisu neki bauk. Nadam se da sam uspela u tome i da vas nepravilnost ovih glagola neće više obeshrabrivati!  I za kraj poklon 🙂