NATAŠA HARTWEGER

Dobrodošli na stranicu o meni!

Ćao svima,

Hvala vam što želite da čitate o meni. Nudim vam dve opcije. Evo prve, kraće:

Zovem se Nataša Hartweger. Završila sam germanistiku, radila  sam dugo u gimnaziji. Napisala sam nekoliko priručnika za planiranje i organizovanje nastave i objavila nekoliko naučnih radova. Vodila sam mnogo seminara u zemlji i inostranstvu na temu nastave i korišćenja tableta i mobilnih telefona u nastavi.

Licencirani sam ispitivač za Geteove i TELC ispite. Sudski sam tumač za nemački jezik. Tokom 2016. godine sam osnovala svoju školu jezika i u njoj vodila sve sektore skoro 4 godine. Od marketinga, ljudskih resursa, finansija, IT odeljenja do menadžmenta – sve sam radila sama. 

natasa-hartweger-o-meni

Danas škola ima oko 300 polaznika, 20 profesora i preko 30 000 pratilaca na raznim društvenim mrežama. Poslednjih 10 godina se edukujem na polju digitalnog marketinga. To me je podstaklo da svoju priču podelim sa vama i da sve (a pre svega žene) motivišem da slede svoje snove i da im na tom putu pomognem.

Na Instagram profilu Nataša Hartweger ću pisati o svemu što mene nisu učili na fakultetu, niti su mi govorili roditelji. Pričaću vam sve što znam, sve o čemu sam maštala i čega sam se plašila i nadam se da će vam koristiti da stignemo do onoga što mislim da nam je svima cilj. Da budemo zadovoljne sobom i da budemo svoje. Pridruži mi se!

A, da, nisam pomenula važan segment mog života o kome cu takođe pisati. Obožavam sport, trčala sam nekoliko polumaratona, sledeći cilj je maraton. Vodim i volim zdrav život i u telu i u glavi. Dan ne može da mi prođe, a da se ne smejem, onako glasno.

Moji počeci i prvi susret sa preduzetništvom...

Nisam bila poslušno dete. Bila sam kažu tvrdoglava, uporna, ponekad bezobrazna. Omiljena anegdota iz detinjstva je kada me je tata kaznio i sakrio nove omiljene patike. Našla sam ih i bilo je očekivano da ću ih uzeti i nositi. Umesto toga napisala sam mu:  “Ne trebaju mi. Jadan si i ti i patike koje si mi kupio.” 

Taj ponos je ostao do dan-danas. Taj ponos me terao da stvaram sama i da niko ne može da me kažnjava. Tu je možda i počela moja preduzetnicka priča.

U osnovnoj školi sam vodila programe, glumila u predstavama, bila angažovana na raznim projektima. Onda je došla gimnazija, pa i bombardovanje ali preduzetnički duh je bio prisutan. Tada sam nabavljala video kasete (vi mladi guglajte šta su video kasete) sa treninzima iz Amerike, presnimavala ih i prodavala. 

Meni je zapravo bilo najvažnije da zaradim da kupujem nove video kasete kako bih imala svoju kolekciju treninga koje sam oduvek obožavala.

Onda je krenuo fakultet. Upisala sam DIF i germanistiku. Jezici su bili moja ljubav i znala sam od petog razreda da ću studirati jezik.

Preduzetništvo nije bilo omiljeno u mojoj porodici. Roditelji su smatrali da treba da predajem u školi, imam miran, ne tako zahtevan posao. To je iz njihove perspektive idealan posao za ženu.

Germanistiku sam završila kao druga u svojoj generaciji. Boravila sam tokom studija u Austriji i tamo stekla neke nove vidike i počelo je osamostaljivanje (najveća boljka balkanskih porodica). Tokom studija sam vodila emisiju na lokalnoj televiziji. To mi je omogućilo da od 19. godine nisam bila finansijski  na teretu roditelja. 

798A7537

Kako sam pronašla prvi posao?

Još na poslednjoj godini fakulteta sam sa CV u rukama išla od škole do škole i tražila posao. Tako sam i našla posao u gimnaziji, bez ikakve veze i bez ičijeg urgiranja!

Dok sam radila u gimnaziji, sa strane su se nizali dodatni poslovi. Držala sam privatne časove, organizovala putovanja za Beč u saradnji sa austrijskim ministarstvom prosvete, sarađivala sam sa nemačkom ambasadom na raznim projektima, radila u Geteovom institutu, bila pomoć kod organizovanja manifestacija, počela da pišem za izdavačku kuću Klett, postala sudski tumač, prevodila za skoro sve najvažnije firme u zemlji, organizovala i vodila DAAD kurseve na fakultetima…

Sigurno ima još nešto, setiću se. Davno je to bilo.

Kako je nastao i rastao Hartweger Centar?

Prvo je moja bivša učenica Maja počela da drži poneki privatni čas u stanu u kom sam ja i živela i radila. Onda smo mislile da idemo dalje i ja sam u gimnaziji imala svoje dve omiljene učenice – Ninu i Milicu. Obe su naravno završile germanistiku. Milica je otišla u inostranstvo, a Nina je počela sa nama.

2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Nisam znala ništa o biznisu
Te prve godine smo Maja, Nina i ja imale 30 polaznika u našoj školi. Ja ništa o biznisu znala nisam, menjala sam odluke svakog dana, zatvarala firmu svaki drugi dan u svojoj glavi, ludela oko svake sitnice koja nije bila kako treba. A sve je moralo da bude kako treba. Samo Nina zna koliko je bilo teško.Od prvog dana je svaki polaznik potpisao ugovor, nosile smo uniforme, svaki polaznik je dobijao svesku,olovku….organizacija je bila prvo u excel tabelama, ali kako sam ja zaljubljena u tehnologiju, vrlo brzo sam našla programera koji je napravio program samo za naše potrebe. Znala sam sve o svakom polazniku iako ih je u nekom trenutku već bilo oko 100. Svakome sam čestitala rođendan, znala gde živi, kada ima ispit, da li može da plati ili ne… Onda smo počele da širimo tim.
Kažu da je teško naći radnike...
Moja drugarica Jela je preporučila Sofiju, a da mogu prepustila bih Jeli da mi bira sve u životu – i privatno i poslovno. Tako da nisam sumnjala da će to biti pravi izbor. I bio je – Sofija je bila jedna od najomiljenijih profesorki Hartweger Centra.U januaru 2017. godine Maja je preporučila Milicu. Ako Maja (štreberka) preporuči nekoga, onda taj neko sigurno valja. Plus skapiram da su nam babe iz istog sela. U Šumadiji nema bolje preporuke. Milica je naravno i dalje deo tima i vrlo stablina karika, na koju uvek mogu da se oslonim. Trebalo je dalje širiti tim…A kako drugačije nego sa mojim bivšim učenicima. Kažu da je teško naći radnike. Meni je to bilo najlakše. Ja sam ih znala kako rastu, kako razmišljaju, bila sam sa njima na ekskurzijama, spavala u kampovima, znala sam i iz kakvih su kuća i kakvo im je znanje nemačkog. Znam im prve mejlove, one smešne kao npr. ninicathebest. Znam im priče o prvim momcima, znam sve. Meni je to bilo važno.
Trebalo nam je još ljudi...
Tako su došle Anđela, 13. februara 2018. i Maja Kostović (u martu 2017) (sada Obradović). One su bile u istom odeljenju u gimnaziji i mnogo sam srećna što su pored mene.Koliko verujem Anđeli ćete shvatiti ako nastavite sa čitanjem. A ako ste nekada imali konsultacije sa Majom Obradović, onda znate da me ni majka tako ne hvali kao što to radi ona.Trebalo nam je još ljudi. Dobila sam Sarinu biografiju u avgustu 2018. godine. Pored toga što je bila sjajan student, pojavila se sa 180 cm i sa plavom kosom, puna samopouzdanja. Kako da vas ne ubedi da treba da postane deo tima?!
Naš tim je uvek bio svestran...
Anđela (spomenuta gore) kaže u martu 2019. godine da je najbolja profesorka na Filološkom fakultetu u Kragujevcu Milena Nešić Pavković i da mora da bude kod nas. Dobro, mora! Mileni hvala što je želela da bude sa nama.Iste godine Anđela kaže da ima na fakultetu jedna devojka, jezički je baš dobra i vredna. Pored različitih interesovanja koja ima, završila je germanistiku i sada studira modu. Plus me je osvojila i njena lepota. Ko ne voli da mu u timu budu pametne i lepe žene? Tako je došla Sanja Simić.Anđela opet kaže: “Ima jedna Maja, mogu da ti dam kontakt.”Ta Maja meni kaže kako pored toga što predaje nemački i dobija sve stipendije po Nemačkoj pomaže roditeljima u mlekari i trči svaki dan.Opet se izvinjavam ako to nije po pravilima upravljanja firmom, ali za mene trčanje znači istrajnost, upornost i znači da će biti dobra i na drugim poljima. Tako je u oktobru 2019. godine počela sa radom Marija Radojković.
Pridružuju se novi članovi
U junu 2020. godine Anđela kaže: “Zovi Bojanu, svideće ti se. Sjajan student, vredna, nenamteljiva, u komunikaciji savršena.”Tako dođe i Bojana Racić. Kada malo bolje razmislim Anđela mi je bila pravi HR. Milica, ona čija je je baba u istom selu kao moja, preporuči Nenu početkom 2020. godine. I njena baba je u istom selu, a kao što rekoh, u Šumadiji se to računa kao referenca. Već je imala iskustva, pripremala je dugo za TELC i ostale ispite i danas je najbolja za pripreme za FSP.Početkom 2020. godine dobijem i CV Nevene Lišanin. Kako je počela, dobijala je samo pozitivne ocene od svih polaznika.U martu 2020. godine se javi i Hristina Šarčević. Još jedna mlada devojka sa velikim ambicijama. Rekla bih da je Hartweger za nju samo odskočna daska za dalje, a ja se radujem da je podržim na tom putu. U avgustu 2020. godine se prijavi Milica Vojisavaljević. Tu je par meseci, a uklopila se u tim kao da je od početka sa nama.
Devojke sa velikim ambicijama
Početkom 2021. godine sam htela da u timu imamo i nekog maternjeg govornika i u potrazi za tim na austrijskim sajtovima naletim na Vanju Davidović koje me je osvojila kompetencijama i svojom smirenošcu. Posle susreta sa njom se jednostavno osećate dobro.U martu 2021. godine mi se javi Dragana Kezić koja kaže da je pored germanistike interesuju marketing i preduzetništvo. Tu mi oči već zacakle. Videćemo u kom će pravcu ići dalja saradnja.I kao šlag na torti pijavi se Anka i napiše da je bila student generacije. Nadam se da će još dugo biti deo našeg tima!
Na srce
Verovala sam da se bolesti dešavaju drugima. Slabosti kukavicama. Neuspesi lenjima. Onda se meni desila operacija srca, životna ugroženost... Firma je radila bez dana kašnjenja, ja sam u bolnici imala laptop i fiskalnu kasu. Porodica, prijatelji, koleginice, lekari i vera su me spasili da preživim tu 2022., a da preživi i HARTWEGER centar. Kaća je preuzela sve odgovornosti na sebe. Rasli smo. Sve više polaznika, sve veća odgovornost, stigli su i prvi problemi. Moji privatni - zdravstveni. Trebalo je videti u kom smeru dalje. Da li želim još veći tim, veću organizaciju. Trebala mi je pomoć oko pravnih i finansijskih pitanja. PDV kao novina za mene. A ja sam samo htela da radim ono što volim. Da predajem, da pišem, da dopustim kreativnosti da se igra i srcu da voli. Ovo poslednje je izgleda presudilo 2022.
Mokrogorska
Nova verzija sajta stoji godinu dana i ne puštam je live. Pričam sebi kako nije sve gotovo, ima grešaka, nisam zadovoljna. A stara verzija ništa manje grešaka nema, ali nju držim i dalje tu. Video kurseve snimam i počinju prve odlične reakcije. Sve grupe koje najavim da ću voditi se popune u jednom danu. Maja, Suzana, Nina, Nevena, Milica V. , Milica Đ dobijaju bebe. Trčala sma prvu trku godinu dana posle operacije. Mokrogorska, kao najbolja odluka, mi pomaže da posložim firmu, treneri mi pomažu da vratim formu, prijatelji i porodica mi pružaju ogromnu ljubav i podršku. Kažu da treba da budem ponosna na sve što sam uspela u 2023. A moj osećaj je da sam uspela u onome što nikada nisam za prethodnih 40. Priznala sam sebi da nešto ne mogu i da sam slaba. Bila 🙂 vidimo se 2024. #nasrce

2045. godina

Niko ne zna šta donosi budućnost i kako će se učenje do tada promeniti. Šta god da tada bude u trendu, znam šta nikada ne izlazi iz mode i šta nam svima treba:

Posvećenost i čista, neuprljana emocija. To je HARTWEGER. To će i ostati.