Nataša Hartweger

Germanisitiku je studirala u Kragujevcu, Austriji i Beogradu. Kao predavač je radila 10 godina u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji. Pored posla predavača bila je angažovana na raznim projektima. Pokrenula je PASCH projekat, zahvaljujući kom su učenici dobijali razne stipendije u zemlji i inostranstvu. Bila je incijator i organizator mnogobrojnih razmena učenika, jer smatra da je upoznavanje novih kultura dragoceno za razvoj mladih ljudi.

Comenius projekat realizovan sa Gimnazijom iz Ingolštata, simulacije donošenja odluka u Evropskoj uniji, su samo neki od projekata koji su uspešno završeni uz angažovanje profesorke Hartweger.

Od 2004. godine organizuje i vodi DAAD kurseve za kragujevačke studente. Od strane DAAD-a bilo je mnoštvo seminara u zemlji i inostranstvu, koje je profesorka Hartweger pohađala. Teme iz oblasti prava, ekonomije i medicine koje su bile zastupljene na tim seminarima su joj pomogle u izvršavanju poslova kao sudski tumač, što je još jedna od delatnosti kojom se bavi.
Pored toga autor je četiri priručnika sa idejama o tome kako planirati i realizovati nastavu. Priručnici su objavljeni od strane izdavače kuće KLETT uz udžbenik DIREKT, koji se koristi u skoro svim srednjim školama u Srbiji.

Od 2013. godine angažovana je kao predavač, ispitivač i trener obuka za nastavike od strane Geteovog instituta u Beogradu. Licencirani je ispitivač Geteovog instituta za sve nivoe znanja.

Tema na kojoj se trenutno radi je upotreba mobilnih uređaja u nastavi. “iPad-ovi u nastavi” je tema radionice i svoje iskustvo prenosi kolegama u zemlji i inostranstvu.

Svi zaposleni u Centru HARTWEGER su njeni učenici, na koje je uspela tokom školovanja da prenese svoju zaljubljenost u nemački jezik i predanost podučavanju.

Natasa Hartweger
Marija Božović

Marija Božović

Master filolog germanista. Smatra da je konstantno usavršavanje jedna od ključnih stvari u ovom poslu, voli da prenosi znanje, da deli iskustva, ali i da uči od drugih. Ljubav prema nemačkom jeziku čini njen posao predavača spontanim i radosnim.

 • 2014. Seminar za obučavanje profesora nemačkog jezika za pripremu učenika/ca za polaganje ispita Fit in Deutsch1 i Fit in Deutsch2 na Geteovom institutu
 • 2013. godine završila master studije na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, tema master rada: Učionica kao mesto aktivnog učenja nemačkog kao stranog jezika
 • 2012. godine završila osnovne akademske studije na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu
 • 2011/2012. god. Semestralna stipendija Fonda za kulturu pokrajine Baden – Virtemberg za podunavske zemlje (Ludvigzburg, Nemačka) na Pedagoškoj visokoj školi, stručna praksa u osnovnoj školi u Štutgartu
 • 2010. stipendista Nemačke službe za akademsku razmenu, 69. međunarodni letnji kurs za Germanistiku Fridrih-Šiler -Univerzitet, Jena, Nemačka
 • 2010. stipendista Teodor – Hojs – Kolega (seminari održani u Bratislavi, Novosibirsku i Berlinu)
 • 2009. Učešće na Međunarodnoj radionici na nemačkom jeziku „U različitosti ujedinjeni- evropski identitet spoznati“ programa za lektore Robert Boš fondacije u Bugarskoj

Katarina Jeremić

Master filolog germanista na doktorskim studijama. Još u prvoj godini srednje škole je pokazala veliko interesovanje za nemački jezik i nemačku kulturu, kada i kreće da se sve više bavi njime, a zatim i odlučuje da upiše studije Nemačkog jezika. Dobitnik je stipendije od organizacije Donauschwäbische Kulturstiftung za jednosemestralno studiranje u Ludwigsburgu, Nemačkoj kao i DAAD stipendije za letnji kurs nemačkog jezika u Manhajmu „Deutsch als Fremdsprache“. Jedan mesec je radila i kao praktikant u Kulturnom centru i u Turističkom informativnom centru u Ingolštatu, Nemačka.

Pohađala je veliki broj seminara i kurseva i učestvovala na projektima poput:

 • projekta „Vergessen wäre ein neues Verbrechen”, Filološko-umetnički fakultet, Kragujevac, kao prevodilac
 • Kursa „Deutsch – Partnerstadt Kragujevac”, Ingolštat, Nemačka
 • simulacije Evropskog parlamenta u Ingolštatu, Nemačka
 • projekta „Jugendtheaterprojekt” (Omladinsko pozorište) organizovanog od strane grada Ingolštata, Nemačka
 • seminara ,,Theaterpädagogik” (Pozorišna pedagogija) Kluž, Rumunija
 • učešća na međunarodnom omladinskom kampu ,,Kroz lupu sećanja” organizovanog od strane Srbije, Nemačke i Francuske