Nameštaj u kući na nemačkom

Nameštaj na nemačkom jeziku je tema koju možeš da učiš na nivou A1, ali i na nivou C1. Kako i šta možeš da vežbaš u vezi sa ovom temom? Npr. na nivou A1 na našim kursevima učiš nazive nameštaja i kratke dijaloge u prodavnici nameštaja. Zatim kako da opišeš svoj stan. Razumevanje oglasa za iznajmljivanje stana bi bila sledeća veština. Zatim možeš da napišeš upit nekoj online prodavnici nameštaja ili na nivou B2 možeš da pišeš reklamaciju za neki proizvod. Za tebe sam pripremila kratku lekciju koju možeš da preuzmeš besplatno.

Nameštaj na nemačkom jeziku - Kako da razumeš sajt?

Prvi zadatak bi bio da posetiš ovaj sajt jednog našeg polaznika npr. i da razmisliš koji vokabular sa ove početne stranice se odnosi na nivo A1, a koji na B2?

Ono što treba da prepoznaš na nivou A1 su sledeće reči:
das Schlafzimmer, das Wohnzimmer, produzieren, das Bett, en, grau, die Lieferung, lieben, gut, Kreditkarte, Morgen.

Na nivou B2 – C1 treba da razumeš reči: Widerrufsrecht, der Nachnahme.

Ako si na nivou A1 i misliš da ne možeš da razumeš ništa na ovom sajtu, imam zadatak za tebe. Pronađi na ovoj stranici među proizvodima krevet koji ima fioku.

Možda ne znaš ni kako se kaže fioka, ali ako pogledaš sve fotografije, sigurna sam da ćeš znati kako se kaže na nemačkom naddušek, dušek, fioka, nogica…

Kako da vežbaš SPRECHEN?

Prvi zadatak je odrađen. Savladali smo vokabular. Vreme je da se govori.

Igraj sledeći dialog ispred ogledala sam/a ili sa nekim. Sajt može da ti služi kao pomoć.

  • Wie findest du das Bett “Adler”?
  • Es finde ich nicht gut. Ich finde “Ankona” praktischer.
 

Kada hoćemo da pitamo “Šta misliš o…?” U nemačkom koristimo glagol FINDEN – nalaziti, smatrati. Posle tog glagola nam treba akuzativ. Zato ćemo pitati: Wie findest du DEN Tisch? ili: Wie findest du die Schublade? Umesto Bett koristi reči: das Sofader Topper i ponovi koliko god puta da treba.

Kako da vežbaš SCHREIBEN?

Sledeća veština koju možemo da vežbamo je SCHREIBEN. Slobodno pišite mejlove na adrese sa neke internet stranice. Sigurna sam da ćete dobiti odgovor. Ne morate da čekate da stvarno nešto želite da kupite 🙂 Igrajte se.

Evo primera jednog jednostavnog mejla.

Lieber Herr Tesla,

ich interessiere mich für das Bett Ankona. Liefern Sie auch nach Frankfurt? Den Preis habe ich gesehen. Ist die Montage auch im Preis inbegriffen?

Im Voraus vielen Dank für Ihre Antwort.

 

Evo i nešto komplikovanije verzije:

 

Sehr geehrte Damen und Herren,

im Zuge der Renovierung meines Wohnzimmers soll auch das Bett ausgetauscht werden.

Nach Durchsicht Ihres Katalogs habe ich mich fürs Bett „Ankona“ entschieden. Ich bräuchte das Bett in Grau, Größe 160 x 180 cm. Bei der Auswahl des Toppers bin ich mir aber noch nicht sicher und da bräuchte ich Ihre Hilfe. Was würden Sie mir empfehlen?

Nun bitte ich um Informationen dazu, wie hoch die Gesamtkosten fürs Bett inklusive Lieferung und Montage wären und innerhalb welchen Zeitraums ab Bestellung die Lieferung und der Einbau erfolgen könnten.

Bitte lassen Sie mir Ihr Angebot bis zum Samstag zukommen. Vielen Dank!

Mit freundlichen Grüßen

….

Sada sledi naravno zadatak za vas. Napišite mejl i pošaljite na npr. info.support@tesladreams.de.

Materijal za vežbanje za nivo A2 i B1+

Za vas koji želite još materijala na temu Wohnen, a na višem ste nivou sam pripremila dva super korisna linka:


Za vas A2+ kliknite ovde

Za vas koji ste B1+ kliknite ovde


Pišite mi da li vam je ovo bilo korisno i koje teme biste još želeli da obradimo.

Puno pozdrava do sledeće prilike

Nataša Hartweger

Als i Wenn

Als i Wenn

Als i Wenn u nemačkom jeziku Na prvim časovima nemačkog naučiš neka pitanja npr. Wie heißt du? Wo wohnst du? Wann bist du geboren? i

Read More »
spelovanje na nemackom jeziku

Spelovanje na nemačkom jeziku

Spelovanje na nemačkom jeziku Spelovanje na nemačkom je nešto čega se mnogi na prvi pogled plaše. Strah verovatno dolazi od engleskog jezika kod spelovanje nije

Read More »