Nemački recnik

online-recnici-nemackog

Mi svakodnevno dobijamo pitanja na temu rečnika. Koji nemački rečnik je najbolji? Nemačko- srpski rečnik. Ili da budemo politički korektni nemački – BHS (bosansko, hrvatsko srpski )  rečnik. Srbi nemojte odmah u vatru što smo poslednji to je samo zbog pozicije početnog slova u alfabetu :). Ovo je naš izbor i komentar za svaki rečnik :

Klikni na sliku i odvešće te na sajt svakog rečnika koji smo pomenule u tekstu.
Nataša Hartweger
Profesor nemačkog i osnivač Hartweger centra za nemački jezik

 +Korisnici ovog rečnika mogu da potvrde da li je dobar prevod. Što više ljudi potvrdi prevod, pokazaće se prevod među prvima.

Za neke reči ima puno različtih prevoda, ali nema primera u kontekstu tako da je ponekad teško odlučiti se za pravi. 

Sasvim solidan nemački rečnik. Imate mogućnost da čujete izgovor svake reči. Član i nastavak za množinu su takođe ponuđeni. Uz mnoge reči možete naći sinonim, reč u kontekstu i sl.

Nema nastavka za množinu, nema mnogo datih ideja za reč u kontekstu.

+Pogodan za niže nivoe, kada ne želite da vam se nudi previše opcija, već samo konkretan prevod neke reči.

 

Skoro isti rečnik kao prethodni, prepoznaćete čim uđete na stranicu. Za nijansu bolji od prethodnog. Daje više opcija i više reči u kontekstu. Mana je i dalje što nije ponuđen nastavak za množinu.

Puno reklama na stranici, nema nastavka za množinu. Ponuđeno više načina prevoda, ali bez konteksta. Korisnik teško može da se odluči za ispravan prevod, ukoliko je na nekom nižem nivou. Nema sinonima, ni reči u kontekstu.

 

Jednojezični rečnici - za naprednije korisnike

nemački rečnik

Da li ćete postati ljubitelji DWDS-a ili DUDEN-a ostavljamo vama? Oba rečnika su svakako sjajna i ukoliko učite nemčki jezik trebalo bi da vam uvek u nekom prozoru  bude otvoren jedan od njih. DWDS nudi možda nešto manje opcija od DUDEN-a ali se nama čini preglednijim.

Budite sigurni da svaki nastavnik nemačkog jezika redovno koristi redovno DUDEN. Redovno se ažurira, tako da možete pronaći reči novijeg datuma , jer se i jezik kao i društvo stalno menja. Pored objašnjenja, sinonima, antonima imate i informaciju koliko često se ta reč koristi u jeziku, kako ne bi zvučali npr. previše staromodno. Izgovor, nastavci za množinu, deklinacije, konjugacije, sve je tu.

Jedna zamerka DUDEN-u jeste sve više i više reklama na stranici, pa postaje malo nepregledan. Sve drugo ocenjujemo najvišom ocenom.

Nemački rečnik - rezime

Da rezimiramo naša preporuka za niže nivoe je LINGEA, za više nivoe DUDEN.

Ako vi imate još ideja, podelite ih ispod, putem komentara. Radujemo se svakoj novoj informaciji i deljenju znanja.

Ako ste pronašli nešto novo u ovom tekstu, dopašće vam se i: