Nemački jezik preko interneta - BESPLATNO

nemacki-jezik-besplatno

 ,,Ja mogu sve da razumem, ali ne mogu da pričam. Kada čitam ili slušam sve mi je jasno, ali kada treba da sklopim rečenicu ja blokiram.ˮ Da li ste i vi bar jednom izgovorili ove rečenice?

 

Svi želimo da progovorimo i najviše nas motiviše ako razvijemo veštinu govora. Istina je, međutim, da najveći problem na zvaničnim ispitima kandidati imaju prilikom razumevanja slušanjem. Pre svega, na nivoima B1 i B2 vrlo često naši polaznici kažu da im je to bio najteži deo.

 

Kako možete da poboljšate nemački jezik preko interneta?

 

Ako vaš nastavnik-nastavnica sve vreme na času govori na srpskom – menjajte nastavnika!

 

Ja se sećam svoje prve pink kasete sa pesmicama na engleskom jeziku koju sam dobila na poklon i koju sam obožavala. Sigurna sam da je tata još uvek čuva negde u nekom podrumu.

 

Kasete su zamenili CD-ovi , pa DVD-jevi i danas je sve em jednostavno naći. Em je besplatno, em ima toliko toga da je i previše i da se ne možemo snaći.

Mi smo zato za vas napravili listu YouTube kanala koji su zavredeli našu pažnju:

 

YouTube kanali za učenje nemačkog

 • Prvo mesto svakako zauzima najbolja ponuda za nemački jezik preko interneta ne samo na Youtube-u, već uopšte online, ponuda Deutsche Welle-a (ovde). Na njihovom kanalu se možete zadržati satima i sigurni smo da morate pronaći nešto za sebe. Ovakvu besplatnu ponudu je zaista šteta ne iskoristiti.
 • Gete institut nudi različite serije za različite nivoe, i svakako su vredne gledanja: Mein Weg nach Deutschland (ovde) mogu da gledaju i polaznici na nivou A1.
 • Kanal Easy German (ovde) – video zapisi sa untertitlom na nemačkom i na engleskom jeziku. Živopisni, zabavni, kreativni koji nam ne pomažu  samo pri učenju, već nam i dočaravaju i kulturne specifičnosti zemlje.
 • Simpatična Anja (ovde) i njena putovanja i objašnjenja.
 • Dobro strukturisani kratki video zapisi koji traju svega 3 minuta na German in three minuts (ovde). Nisu naročito atraktivni, sve vreme vidimo profesorku koja govori na engleskom i na nemačkom jeziku. Dobro je za one koji vole da imaju strukturu i red pri učenju.
 • Deutsch für euch (ovde). Simpatična mlada devojka je snimila video zapise koji su zabavni i u kojima ona govori o sebi u raznim životnim situacijama. Njen kanal se preporučuje naprednijim korisnicima nemačkog jezika od nivoa A2.
 • Get Germanised (ovde) – mladi par koji vam govori razne priče na nemačkom jeziku, upoređuje razne situacije i pojave u Engleskoj i Nemačkoj. Preporučuje se ljudima koji su napredniji nivo, na primer B1.
 • Za one koji vole da uče gramatiku uz pomoć klasičnih prezentacija – German Course (ovde)  je mesto za vas. (Ne preterano zabavan 🙂  profesor koji objašnjava različite gramatičke fenomene.

Iako sigurno možeš da pronađeš idealan YT kanal za sebe na ovoj ili nekoj drugoj listi, nešto će uvek nedostajati:

 

 • nećeš imati povratnu informaciju o svom napretku
 • niko neće moći da ti da savet kako da lakše naučiš baš taj deo kod kojeg je „zapelo“ i možda ćeš u jednom trenutku i odustati
 • uvek ćeš moći da odlažeš učenje, pronađeš novi izgovor ili da se okreneš nekim drugim obavezama
 •  

Baš zato te pozivamo da nam se pridružiš na grupnim kursevima  ili da zakažeš svoj prvi individualni čas sa našim profesorkama. 

 

Ako je tvoje trenutno znanje na nivou (minimum) B1 i želiš da vežbaš da govoriš nemački, možeš da nam se pridružiš na kursu PROGOVORINa internetu možeš da naučiš da pišeš, čitaš i slušaš, ali govor nedostaje. Za polaganje bilo kog ispita, potrebne su ti sve četiri jezičke veštine – pisanje, čitanje, slušanje i govor. Progovori je kurs koji se najbrže popuni, tako da već danas možeš da nam pišeš i prijaviš se – mi ćemo ti odmah reći da li ima slobodnih mesta za sledeći mesec. Naš mejl je info@hartweger.rs, čekamo te.

 

Ako ti je ovaj tekst koristan, pročitaj i: